okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Heraldický popis znaku střediska Bílý štít

Encyklopedický slovník československé akademie věd z r. 1980 uvádí heraldiku jako „jednu z pomocných věd historických, která zkoumá a hodnotí znaky (erby) jako historické prameny“. Praktické užívání znaků přetrvalo od dřívějších „rytířských“ dob až do moderní společnosti. Co lze tedy vyčíst ze současného znaku našeho střediska, který schválila středisková rada v létě 1998 a jenž zpracoval Miloš Neuman.

Kruh, v jehož horní části je do půlkruhu vepsán název střediska, znázorňuje nekonečno. Ze spodu je přerušen do 4/5 jeho průměru rovnostranným trojúhelníkem symbolizující přední štít chaty Mercedes se znakem skautské lilie. Nad základnou trojúhelníku je jméno domovské obce střediska. Trojúhelníkový štít chaty symbolizuje snahu novoměstských skautů o budování a růst nejen materiálních hodnot ku prospěchu mládeže, ale hlavně neustálé úsilí o její výchovu tak, aby byla v budoucnu úspěšnými členy naší společnosti.

Správný směr zdůrazňuje skautská lilie uprostřed štítu, jejíž heraldický význam zná každý český skaut a skautka. Snaha pomáhat jiným vyjadřuje název střediska „Bílý štít“ mající svůj počátek v roce 1946, kdy skauti zabránili shoření lesa Rychtářovec rodiny Křičků z Maršovic. Básník Petr Křička tehdy věnoval skautům rukopis básně „Zimní pohádka“ ze své sbírky básní „Bílý štít“. Střediskový znak tak vyjadřuje propojení časem několika generací novoměstských skautů.
vytisknout autor: Šerif vloženo: 18. 4. 2008 (Kajman) 5308x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

skauti Vsetin
rovernet
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás