okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Junák nebo skaut?

Naše skautská organizace bude letos měnit svůj název. Proč se k tak významnému kroku rozhodla? Jaký bude nový název? Jak můžete volbu názvu ovlivnit? Odpovědi hledejte v tomto článku.

Proč nový název?

„Junák – svaz skautů a skautek ČR, středisko Bílý štít Nové Město na Moravě“ – ano, celý tento řádek je oficiálním názvem našeho střediska. Nejen, že se to špatně pamatuje, ale většinou se to ani nemůže vejít do předepsaných kolonek na různých formulářích a dokladech. Tato nepříjemnost však není pravým důvodem k výměně názvu. Tím je nový Občanský zákoník, který znemožňuje naší organizaci používat ve svém názvu slovo „svaz“ a naopak nařizuje použít slovo „spolek“ nebo alespoň zkratku „z. s.“ (zapsaný spolek). Název tedy změnit musíme, i kdybychom nechtěli. A proč nevyužít této příležitosti i k jeho zkrácení?

Jsme skauti nebo junáci?

Jsme obojí. Skaut je celosvětový název hnutí, ke kterému se hlásíme. Junák je pak český výraz, který pro české skauty začal používat zakladatel A. B. Svojsík, aby tím vyjádřil odkaz na náš slovanský původ. Používání obou názvů je však pro veřejnost matoucí a často si neuvědomují, že se vlastně jedná o jedno a to samé. Při volbě nového názvu bude tedy zásadní vyřešit otázku, jestli zachovat tradici a použít v názvu obě slova nebo jenom jedno a případně které.

Jaké jsou návrhy nového názvu?

Náčelnictvo Junáka se změnou názvu zabývá již delší dobu a po pečlivých analýzách vybralo 11 názvů, které doporučuje ke zvážení:
  • Skaut, z. s.

  • Český skauting, z. s.

  • Skaut ČR, z. s.

  • Skauting ČR, z. s.

  • Junák – český skaut, z. s.

  • Junák, z. s.

  • Junák – český skauting, z. s.

  • Skaut CZ, z. s.

  • Junák – skautský spolek

  • Junák – spolek skautů a skautek ČR

  • Skauting CZ, z. s.

Náčelnictvo Junáka by zvolilo jeden z prvních tří, kdyby o tom rozhodovalo samo. Ono o tom ale rozhodovat nebude. Rozhodovat o tom budou na Valném sněmu jednotliví zástupci středisek a mohou dokonce vybrat název úplně jiný.

Přijďte výběr názvu ovlivnit také

Na Střediskovém sněmu 3. 11. 2013 od 16:30 v klubovně proběhne diskuse o tom, jaký název by kdo preferoval a proč. Tato diskuse by měla dát našim zástupcům na Valném sněmu představu, který název obhajovat, aby zastupovali názor většiny střediska. Proto zveme všechny (rovery, dospělé členy střediska, ale i oddíláky, či rodiče), kdo mají zájem se této diskuse zúčastnit, přijďte se podívat na Střediskový sněm a říci nám svůj názor.

Další informace najdete na Skautské křižovatce.

vytisknout autor: Teo vloženo: 29. 10. 2013 (Teo) 136782x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

skauti Vsetin
teepek
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás