okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Nová Naděje

Možná vás zklamu, možná potěším, ale následující řádky nebudou pojednávat o IV. epizodě Hvězdných válek, jak by se mohlo z nadpisu zdát. Tento titulek vychází z toho, že náš oddíl čeká v tomto roce několik změn, které doufejme povedou k tomu, aby se nám v něm žilo lépe.

Začali jsme nováčkovskou zkouškou, která doznala od loňska dost úprav. Nyní se pracuje na vylepšení družinových funkcí, aby si každý našel v družině to, co ho baví a v čem může být družině prospěšný. A časem se snad už konečně dopracujeme k těm vytouženým stezkám.
Nyní je však třeba zamyslet se nad změnou toho nejdůležitějšího. Nad akcemi. Od spousty lidí slýchám: „Akcí je moc!“ mnoho jiných tvrdí: „Akcí je akorát!“ a Horník si stěžuje, že akcí je málo. Je nejvyšší čas se dohodnout, kolik těch akcí vlastně chceme a jaké chceme.
Doteď bylo zvykem, že vám dal Pracovní kruh jednou za čtvrt roku seznam akcí a vy jste se mu nějakým způsobem přizpůsobili. Rozhodli jsme se, že to v prvním čtvrtletí roku 2008 zkusíme obrátit a pokud se to ujme, budete si nadále dělat plán akcí vy sami a přizpůsobovat se bude PK.

Jak to bude probíhat?
Jelikož s vámi máme i nějaké výchovné plány, vydáme před tím, než budete plánovat akce seznam některých činností, které bychom s vámi rádi podnikli. Budou to věci, pro které by se hodilo udělat samostatnou akci, ale nikde není psáno, že nemohou být součástí výpravy nebo tábora. Vy pak budete mít právo naplánovat si libovolný počet akcí libovolného druhu tak, aby vám jich přišlo akorát. Podmínkou bude pouze to, aby se v daném období nějakým způsobem udělaly všechny činnosti, které PK požaduje. Jinak si můžete přivymýšlet svých akcí dle libosti nebo naopak zrušit zajetá klišé, která už vás nebaví.
Za ta léta už jsme nabrali nějaké ty zkušenosti, takže k seznamu činností připojíme i pár rad a přání, kterými se můžete, ale nemusíte řídit.
Každý jednotlivec pak bude mít nějaký ten čas na rozmyšlenou, aby si ujasnil, co by pro něj bylo nejlepší a na některé z akcí (teď poprvé to bude Vánoční pečení) to dáme všichni dohromady a domluvíme kompromis.

K čemu je to dobré?
Myslím, že je to celkem jasné. Budou to vaše akce, které vy chcete a ne ty, které vám někdo určí. Bude to třeba pro vás větší motivace na ně chodit. Třeba jich bude méně a dočkáte se volného času, po kterém tak toužíte. Objeví se akce, které by PK nikdy nenapadlo udělat.

První plánování akcí (na leden - březen) tedy může začít:

Co s vámi chceme podniknout?

Družinové vaření
Každá družina by si měla sama vyzkoušet uvařit nějaké kompletní obědové či večeřové jídlo (polévka + druhé jídlo), kde nebude používat žádné polotovary (jídla z pytlíku, konzerv atd.). Otázkou je jestli to bude speciální družinová akce nebo to chcete spláchnout do nějaké družinovky, či oddílové akce. Jestli budete vařit u někoho doma nebo se prostřídáte v klubovně.

Přespání v přírodě
Chtěli bychom, aby si zájemci ze starších členů oddílu vyzkoušeli bivakovat přes noc v zimní přírodě. Bude to ale samostatná dobrovolná akce nebo součást výpravy, či zimního tábora?

Výstava
Rádi bychom vyrazili někam na nějakou zajímavou výstavu. Od vás očekáváme návrhy na jakou a hlavně kdy to uskutečnit.

Oprava a výroba mečů
Tato akce vůbec nemusí proběhnout. Nicméně meče jsou momentálně v takovém stavu, že s nimi odmítáme připravovat hry. Bude zimák s meči nebo bez nich?

Setkání s odlišnými lidmi
Ne každý žije stejný život jako my. Chtěli bychom udělat společný program s lidmi, kteří nemají ten svůj život tak snadný jako my. Mohou to být postižené děti ze Zdislavy nebo staří lidé z domova důchodců nebo někdo úplně jiný.

Zimní sporty
Měli bychom si taky trochu užít zimy. Nepojedeme na výpravu na lyžích? Půjdeme bobovat? Nebo bruslit?

Tak to je oněch šest věcí, které máme nějakým způsobem stihnout za první tři měsíce příštího roku. Pracovnímu kruhu by se v tomto období určitě líbila jedna výprava a zimní tábor. Oboje ale závisí na tom, jestli o to budete stát. Při plánování akcí pamatujte na to, že budete mít shon ve škole kvůli pololetí a my vysokoškoláci budeme mít zkouškové období. Také se zamýšlejte nad cenou toho, co vymýšlíte, abyste si nenaplánovali akce, na které vám rodiče nedají peníze (v lednu se přeci vybírá i registrace).

Přeji příjemné plánování a těším se, co z toho na Pečení vzejde.
vytisknout autor: Teo vloženo: 26. 11. 2007 (Teo) 6497x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

Rysi z oddílu Naděje
Seleska
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás