okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Svojsíkův závod - celostátní kolo

Je to už pár týdnů od té doby co jsme se vrátili z celostátního kola Svojsíkova závodu, kde se nám podařil historicky nejlepší úspěch.

Konečně sem tedy dávám článek, který byl původně určen pro novoměstsko, ale potom jsem si to nějak rozmyslel - tak je aspoň na stránkách Okénka. Hezké čtení.

Je sychravé podzimní ráno, z nedalekého rybníka stoupá hustá mlha a na obzoru se teprve začíná vyjasňovat. Osmnáct spáčů v malé chatce je probuzeno brzkým budíčkem. Nejdříve nechápou co se děje, kde to vlastně jsou, ale postupně si každý uvědomuje že dnes je dlouho očekávaný velký den.

Tedy velký den nejen pro těch osmnáct rozespalých skautů, ale ještě asi pro tři stovky dalších, kteří se sjeli poslední zářijový víkend u Lanškrouna. Právě Lanškroun byl vybrán skautským ústředím jako místo kde mají nejlepší týmy z České republiky změřit síly v tradičním závodě skautských dovedností, který nese jméno českého zakladatele našeho hnutí.

Cesta sem nebyla lehká a tím nemám na mysli komplikované vlakové spojení. První předpoklad postupu je vítězství v okresním kole, což se nám už řadu let bez problémů daří. Větším oříškem je postup z kola krajského, kde je konkurence už na pořádné úrovni a my zažili spoustu infarktových stavů při vyhlašování výsledků.

Krajským kolem se podařilo vítězně projít za posledních šest let – tedy za poslední tři ročníky závodu - úspěšně vždy pouze chlapecké družině. O to větší byla radost letos kdy se podařilo zvítězit i hlídce dívčí – zcela zaslouženě, protože partu holek s tak silným týmovým duchem ještě náš oddíl nepamatuje.

Za postupem do celostátního kole se skrývá spousta hodin skautské praxe – výpravy, výlety, ale i klasické učení z knih a příruček. Závod je koncipován tak, že uspět mohou jen ti nejlepší – jednotlivé úkoly prověří jak fyzickou zdatnost, tak i znalosti, psychickou odolnost a týmovou spolupráci. A tak družiny ošetřují raněné se spoustou krve okolo, rozdělávají oheň a přepalují provázek v časovém limitu, signalizují na dálku, zdolávají náročný terén, lanovou dráhu, tajné úkoly na které se nedá předem připravit a spoustu dalších a dalších – v neznámém terénu je vede mapa kterou musejí umět číst lépe než čítanku.

Soutěž od soutěže se tyto nároky zvyšují a celostátní kolo je vyvrcholením, kde se musí čekat cokoliv.

A právě do takovéhoto dne se skautky a skauti z oddílu Naděje probudili. Ač obě družiny startovaly jako jedny z posledních, čas do startu uběhl velice rychle a my, vedoucí, zůstali osamoceni – a to spoustu hodin. Mohli jsme si jen domýšlet co naši svěřenci asi zakouší.

Návrat jednotlivých hlídek byl vítán s velkou úlevou. Stejně tak i u nás po návratu vyčerpaných hlídek posloucháme s čím vším se musely porvat.

Napětí však přetrvává až do nedělního dopoledne, kdy má teprve proběhnout oficiální vyhlášení. Zbytek dne je tedy určen k relaxaci a dobrovolným aktivitám. Den vrcholí společným táborovým ohněm.

Ale všechny určitě nejvíce zajímá nedělní dramatické vyhlašování na Lanškrounském náměstí, kde byl cíl skautského průvodu. Jednotlivé hlídky s označením kraje ze kterého byly vyslány se řadily před velké pódium, stejně tak i naše dvě skupiny s transparentem: kraj Vysočina. Nebylo moc měst, které se mohly pochlubit reprezentací jak chlapecké tak dívčí družiny…

Drama při samotném vyhlašování nelze jednoduše popsat. Počínaje od nejzadnější míst byla každá vyhlášená družina slavena jásotem ostatních týmů, který měl znamenat: „Výborně, my jsme minimálně o místo lepší.“

Takto postupující vyhlašování se u naší dívčí družiny (která se celou dobu držela za ruce) zastavilo na čísle 7. Naše skautky poprvé v bohaté historii novoměstského skautingu prorazily až do celostátního kola a hned se umístily v první desítce – tak obrovský úspěch nikdo nečekal.

Drama pokračovalo, protože chlapecká hlídka byla stále nevyhlášena. Napětí dosáhlo vrcholu po té, co zbývající čtyři hlídky byly pozvány na pódium a vyhlašování probíhalo už tam. Slovo bohužel sice není na místě – přece jen být čtvrtí v České republice je nevídaný úspěch ale bramborové medaile bývají vždy trochu zklamáním – chybělo pět minut…..

Nezbývá mi než poděkovat vedoucím, kteří se našim soutěžním hlídkám věnovali i mimo pravidelné schůzky a akce v průběhu roku, jmenovitě Adamovi Chroustovi a Janu Císařovi (zároveň jednomu ze soutěžících), samotným soutěžícím za to že předvedli to nejlepší co v nich je a v neposlední řadě bych rád poděkoval našemu městu, bez jehož podpory by podobné úspěchy byly jen s těží dosažitelné. Na oplátku bych rád ujistil že Nové Město na Moravě je ve skautském světě silným pojmem.
Stejně tak patří dík i našemu sponzorovi, kterým je K3 SPORT - vybavení do přírody, kterému vděčíme za finanční podporu při této akci.
Svojsíkova parta. Více fotek viz. fotogalerie.

Více fotografií na fotogalerie.okenko.org

vytisknout autor: Zdeny vloženo: 3. 11. 2005 (Zdeny) 8118x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

skauti Olomouc
dýchánek
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás