okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Zdravotnický kurz

V pátek 10.2. se na vlakovém nádraží sešla kupa skautů, aby dojela do Žďáru na v pořadí třetí sezení zdravotnického kurzu, které se tentokrát koná v zdravotnické škole v již zmíněném městě.

Nasedli jsme do vlaku a jeli jsme směr nemocnice, kde ještě přistoupili Císko, Léňa, Pidi a Mako. S jízdenkama se počítalo pouze se třemi z nich, takže Mako jela načerno.

Ve Žďáře jsme vystoupili a vydali se ke zdravotnické škole. Jak se ukázalo, vůbec jsme nemuseli spěchat. Naše paní přednášející - sestřička Machová - nás tak brzy nečekala, takže jsme ještě asi deset minut stáli před dveřma a čekali, jestli nás někdo pustí dovnitř.

Když jsme vešli dovnitř, přesunuli jsme lavice v jedné ze tříd ke stěnám a posadili se dokolečka. Já jsem si sedla na kraj, takže jsem se stala „dobrovolnou“ figurantkou skoro u všech věcí, které paní uznala za vhodné nám ukázat.

No, a pak jsme si zkusili dýchání z plic do plic a srdeční masáž na panácích. To bylo dobrý, protože pokud jsme správně nezaklonili jejich hlavu nebo nezacpali nos, hrudník se nezvedl – tak by se to stalo i u skutečného raněného. Dělali jsme také krvácení, spáleniny, zlomeniny a způsoby přepravy raněného. Ke konci přišel Zdeny a ptal se paní přednášející na pár věcí. Asi chtěl vyzkoušet jenom její vědomosti, jelikož věci na které se ptal určitě znal ze záchranného týmu. Ale myslím, že paní obstála.

Nakonec jsme uklidili třídu tak, že vypadala skoro jako na začátku a šli zase na vlak.

Tenhle zdravotnický kurz bych zhodnotila jako užitečný až na to, že bylo opět několik nesrovnalostí, které jsou ale asi normální, když přednáší pokaždé jiný lektor. Například se neví, jestli je úžeh ze sluníčka a úpal z přetopené místnosti nebo naopak, nebo to, který z cípů šátku se při závěsu ruky dává do pravého úhlu. Tvrzení pana Albrechta a paní Machové se liší, ale nejspíš jde o méně podstatné věci, které ukazuje každá knížka jinak.
Sestřička Machová kroutí hlavou nad chechotem z úst do úst v podání Mako a Pidi.

Dva vdechy, patnáct stlačení.

Přeprava zraněných při větším počtu zachránců.

Více fotografií na fotogalerie.okenko.org

vytisknout autor: Pavla vloženo: 12. 2. 2006 (Pavla) 8919x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

dvojka Praha
teepek
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás