okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Vzpomínka na sestru MUDr. Martu Látalovou

Znali jsme ji všichni, zejména vedoucí oddílů a činovníci, za ta léta po "Sametovce" dobře. Kolikrát nás oslovila svým kamarádským postojem a vtipným vyjadřováním na veselá i vážná témata. Jak dobře rozuměla světluškám a vlčatům. Její životní dráha se uzavřela 4.ledna t. r.

Narodila se 14. března 1931 v Novém Městě na Moravě a zde také vychodila Obecnou školu a absolvovala Reálné gymnázium. Do skautského oddílu vstoupila v roce 1945 a významným se pro ni stal rok 1946, kdy absolvovala Lesní školu v Jinošově u Náměště nad Oslavou. Potom vedla oddíl světlušek. Lékařskou fakultu, na kterou se dostala z politických důvodů až na třetí pokus, vystudovala na Masarykově universitě v Brně. Dostala umístěnku do nemocnice v Novém Městě, ale po jejím zmanipulování zjistila, že musí nastoupit, se svým jednoročním dítětem, do léčebny TBC na Buchtově kopci.
V roce 1968 se znovu aktivně zapojila do obnovování dívčího skautingu v Novém Městě a stává se velitelkou oblasti Horácko. Od roku 1969 je 1. místopředsedkyní Okresní rady Junáka ve Žďáře nad Sázavou. Po roce 1970 mohla být zaměstnána jen jako oční lékařka cestující po Novém Městě, Velké Bíteši, Velkém Mezeříčí a Bystřicí nad Pernštejnem. Začátkem prosince 1989 se zůčastnila prvního porevolučního setkání skautů a skautek v Praze a posléze i v Brně. Její zásluhou získává Junák v Novém Městě klubovnu na ulici Malá. V té době začíná anabáze mnoha jednání a soudních procesů o navrácení skautské chaty Mercedes. V tomto "běhu na dlouhou trať" plnila sestra Marta významnou roli.
Sestra Marta byla stále aktivním členem klubu oldskautů "Strážců odkazu prof. Jaroslava Puchýře". Byla nositelkou "Medaile díků" a od roku 1994 členkou čestného Svojsíkova oddílu. Koncem roku 2012 byla již vážně nemocná. Doufala,že jí "Velký Manitů nechá ještě chvíli zde, aby mohla vidět, jak skauting kráčí stále dále a hlavně tou správnou stezkou."
Sestra Marta stála u zrodu dívčího skautingu v Novém Městě a při každém jeho znovuobnovování. Litovala, že se nemůže více podílet na činnosti s dětmi v Junáku, jelikož jí v tom bránily povinnosti k rodině. Zemřela jí totiž dcera a zůstaly po ní děti. Mnoho let pečovala o těžce nemocného manžela. Přes všechny těžkosti svého života věnovala skautingu velmi hodně.
Jsme jí vděčni a vážíme si ji.
Marta Látalová, rozená Hejnová, spolu se svojí družinou na táboře u Matějovského rybníka v roce 1946.

Fotografie z tábora na Podolí v roce 1969. Marta (vpravo) stojí společně s Miladou Řádkovou ml. u táborových kamen a na vše dohlíží Milada Řádková starší.

Záběr z roku 2004, kdy si Marta prohlíží táborovou kroniku na táboře v Podolí.

13. 8. 2004 na setkání OS na táboře v Podolí. Zleva: Emil Staněk, Milada Řádková, Jan Pavlásek - Song, Marta Látalová, paní Řádková, Lenka Kutalová, Milada Řádková, Jiří Janíček, Josef Krupica, Antonín Špinar

Pája Mlynář předává Martě Látalové děkovný list na slavnostním večeru ke 100. výročí založení světového skautingu v roce 2007

vytisknout autor: Šerif vloženo: 16. 1. 2013 (Šerif) 8393x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

Filuv blog
dýchánek
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

bily stit


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás