okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Svojsíkův závod aneb zlaté holky i hoši

Pamatuju doby, kdy středisko připravovalo Svojsíkův závod pro jednotlivé družiny oddílu. Pamatuju také doby, kdy byl Svojsíkův závod odpolední akcí tábora. Více se tato akce dostala do podvědomí asi díky Piškotovi, který se pustil do trénování vybraných „dobrovolníků“, s tím že předvedou nějaký výsledek. No a tak vlastně vyšlo najevo, že se jedná o akci přesahující hranice střediska. Někomu se to asi dnes bude zdát směšné, ale opravdu to tak bylo.

Taky si pamatuju první triumfální vítězství klučičí hlídky na krajském kole v Bystřici – tím začala „zlatá éra“ našich účastí na celostátních kolech tohoto prestižního skautského závodu. Jediné akce, kde se skauti mohou poměřit v tom, co dělají.

Tři ročníky (tzn. 6 let) po sobě vyrážely klučičí hlídky na celostátní kola, poté co prošly vítězně boji v kraji. Šesté místo bylo zatím nejlepší dosažené. Šestí v celé ČR – to není špatný výsledek, ne?

Každopádně to BYLO ,ale co je nebo případně bude:

Sobota 11. 6. sedm hodin – klubovna na Malé. Část svojsíkových kluků a holek nedoráží včas, někdo zapomněl potřebné věci, nášivky – no prostě nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo schylovat k nějaké mimořádné události. S takovouhle si můžeme nechat o postupu do státního kola pouze zdát – komentuje Teo. A já zastávám jeho názor.
V mikrobusu jsou narvány dvě hlídky – holek a kluků – poprvé po 6-ti letech trénované někým jiným než Piškotem (nerad bych opomněl různé pomocníky jako Atyho atd., ale prostě si je už nepamatuju) – Adamem a Cískem.

U některých si nejsem jistý, zda do toho chtějí jít na plno, z vlastního odhodlání nebo je to jen z donucení. Holkám bych to moc přál, myslím si a koukám jaká jsou parta, jak jsou nervózní a natěšené zároveň, jak se učí a opakují do poslední chvíle. Vždyť jejich výsledky – třeba i v rozdělávání ohně – svědčí o jejich kvalitách – kluci si mohou nechat zdát.

No nechme toho, je tu zahájení a losování pořadí. Císko mi dělá radost a vylosoval týmu sedmičku – zatímco Áňa až 18. Tzn. že mikrobus, který musí odjíždět ve tři prostě vezme jen část družin – to nemáme šanci stihnout!
Borci vybíhají na trať a holky jen závistivě koukají – nejradši by už také startovaly a místo toho je čekaji ještě dvě hodiny čekání a učení – nedá jim to.
No a potom už čeká jenom mě nervózní přešlapování a podupávání – Teo s Adamem jsou na stanovištích, družiny v akci.
Trať je asi opravdu hodně dlouhá a náročná. Tři hodiny po startu první hlídky se pořád nic neděje.

Až to konečně začíná přibíhat – to to trvalo. Ukazuje se, že trať má přes 6 km a na vystaveném reliéfu krajiny můžeme vidět jaké kopce hlídky čekaly – borci jsou docela v pohodě, jen voda se jim podařila ohřát na 66°C (holkám vřela) – po cestě předběhli asi šest jiných hlídek, takže docela optimismus.
Holky dobíhají až kolem páté hodiny – vypadají spokojeně a nervózně zároveň – výkon dobrý, ale každý rok je vždy předčily holky z Pelhřimova nebo Jihlavy. Ale letos nemají červené podkolenky, tak uvidíme :).
Část kluků odjíždí v mikrobusku v době, kdy ještě holky bojují, takže na samotném vyhlášení podupává jen Císko. Nervozita vrcholí, na slavnostním nástupu to vypadá jako na hokejové střídačce – holky si tisknou ruce a hypnotizují vyhlašujícího. S každým vyhlášeným týmem nervozita stoupá, až je tu rozhodující okamžik – když nás nevyhlásí teď, tak jsme první. Nejdříve kluci – A JE TO DOMA! Bodově byli sice o trošku horší než jejich konkurence na druhém místě, ale fantastický čas trati, který se stal rekordem, je katapultoval na první místo. Císko přebírá pohár, míč, dalekohled, nějaké další cetky a hlavně to co se nejvíc počítá – propozice do celostátního kola.
Holky vypukají taktéž v nezřízené veselí – poprvé se to podařilo – poprvé v historii našeho střediska se dívčí hlídka probojovala do celostátního kola! A popravdě, které středisko se může pyšnit tím že má v celostátním kolem zástupce jak kluků tak i holek. Co středisko – ale který oddíl se tím může chlubit???

Veselí musím trochu krotit, jsme přece jen na slavnostním nástupu. Ale naštěstí nás každý chápe. Následuje taktéž předávací ceremonie, kdy se holky napakují cenami a potom už jen gratulace a gratulace od ostatních týmů, nějaké společné fotografování a my čekáme na odvoz domů. Tváře všech rozzářené a já jsem opravdu hrdý – hlavně na makáče, kteří věnují čas na přípravu – Adamovi a Cískovi. Bez nich bychom si o tomto triumfu mohli nechat zdát. Tak je to vždy – musí se najít někdo, kdo obětuje svůj čas a pohodlí pro ostatní. Takže díky, je to z velké části vaše zásluha.
Po cestě domů se domlouváme na zítřejší malé oslavě v cukrárně u Janovských a pak se rozváží všichni domů. Je už večer, pěkně se nám akce protáhla.

Už bych měl asi skončit, ale ještě bych rád napsal, že v některých ohledech pro mě bylo setkání skautů z více středisek zklamáním. Když jsem viděl některé kroje, jejich úpravu – chování některých účastníků, jejich mluva,… No asi to jde s některými z kopce. Na druhou stranu jsem obdivoval oddíly typu Pelhřimov, kde bylo na první pohled vidět jaká to jsou parta a že o vítězství tady vlastně vůbec nejde.
Klučičí hlídka z leva nahoře: BAny, Ufi, Pepíno, Císko, Pepa, náhradník Jack, dole Albi.

Holčičí parta zleva: Xík, Áňa, Pavlínka, Maky, náhradní Pipi, Nika, Žofka.

Kluci podávají hlášení na prvním stanovišti.

Holky podávají hlášení na stanovišti.

Holky se do poslední chvíle učily.

Nejdříve se musí pořádne zorientovat mapa a nastudovat cesta.

Občerstvení po doběhu.

Napjaté okamžiky "na střídačce".

Holky už se na pohár vyloženě třesou.

Radost po nástupu.

Závěrečné fotografování vítězů.


podčlánky:

Více fotografií na fotogalerie.okenko.org

vytisknout autor: Zdeny vloženo: 15. 6. 2005 (Zdeny) 6363x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

Filuv blog
roversky kmen
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás