okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

6. táborový den-pátek

Pípípíp, sakra, to už je šest? Otvírám oči do pátečního rána a pomalu zaostřuji na místnost plnou spáčů, ozařovanou jen matným světlem, které je předzvěstí brzkého svítání. Pomalu mi hlavou prochází co vše je třeba za následujících pár hodin stihnout – jedním slovem – vopruz.

Tak to ne – ještě si dám deset minut k dobru. Vyvaluju se na vyvýšené palandě a vnímám jak neuvěřitelně je to pohodlné. Kéž bych teď jistil že se pletu, je úplně jiný den tábora a já klidně můžu ležet déle. Znáte to – jako když se probudíte o víkendu s rozmrzelým pocitem – zase do školy, zase do práce a potom si uvědomíte že je to blbost, že jste si jen nepřeřídili budík… No ale bohužel. Najednou se dole ozve vrznutí dveří a svědomité holky Áňa s Čitkou míří do kuchyně. Trochu zahanbeně a hodně rozlámaně slézám z palandy – přece nebudu lenošit, když holky jsou zde na čas. A tak se začíná vařit čaj a srub se pomalu probouzí.

Všichni jsou po noci pomačkaní a spali by samozřejmě dále – budíček o půl sedmé není nic příjemného – no nicméně vylézají a balí poslední věci do svých batohů. Potom rychle snídaně a úklid začíná na plno. Jasně se ukazuje jak komu na oddílu záleží – zatímco Pavlínka se samozřejmostí pomáhá v klučičím srubu se zametáním schodů, Hanz s Matějem blbnou a blbnou jako vždy a u práce je člověk neudrží naprosto ničím a když už něco udělají tak neuvěřitelně pomalu a s odporem – budeme na ně muset něco vymyslet, protože tímhle chováním ubližují i sobě a oddíl se k nim chová tak jak se chová a já se oddílu vůbec nedivím.
Po době je přece jen pořádek v obou srubech a já můžu pomalu zamknout – stále ještě nevěřím že jsme to stihli v interním limitu, který jsem stanovil na devátou hodinu – ale ono jo. Tak je ještě čas spojit se do kruhu, oficiálně uzavřít táborový den před přesunem na vlak. Opravdu jen pár slov, je mi jasné, že na srdceryvné řeči teď není moc nálada. A tak ještě společná fotka a vyrážíme. Alpskou stráň sjíždí někteří na ukořistěných pytlích, do kterých narvali batohy – docela účinný způsob přepravy. Jen škoda že to takhle nejede celých sedm km až na nádraží.
Dole v údolí se zastavujeme u pežotka, nakládám Fildu, který s pochroumaným kotníkem nepůjde na vlak a snažíme se narvat zbylé pytle odpadků do přeplněného interiéru. Nakonec se víceméně daří a oddíl odchází, my vyjíždíme. Po cestě ještě děláme občerstvovačku konečně nalezenými bonbóny od Kubických – děkujeme. Některým je občerstvení opravdu potřeba – známá dvojka Hanz a Matěj melou z posledního a nožičky se jim skoro sukují, takže je Adam nucený naložit Matějovu „skříň“ na vlastní záda a oba popohnat ať stihnou vlak v 11.
Stíháme s půlhodinovou rezervou – vím, mohli jsme vstávat o půl hodiny déle, ale co kdyby…
Máváme s Fildou oddílu do odjíždějícího vlaku a rozjíždíme se k domovu po vlastní ose. Ve dvě už skládáme věci v klubovně a v pět čekám na nádraží na oddíl. Zvláštní pocit koukat jak přijíždí vlak a za zamlženými okénky se rýsují postavy s obrovskýma batohama na zádech – sledovány rodiči, kteří si přišli pro své ratolesti. Ale jako vždy, skupinky postávají na nádraží a ne a ne se rozejít – už jen to ukazuje na povedenou akci – nikomu se nechce domů. Ale nakonec se dav pohne a rozchází, strnadovic auto se rozjíždí i s Vojtou, který se na sedačce pošťuchuje s Adamem – no jsem zvědav kdy budou vysazeni…

A tak se další zimní tábor oddílu Naděje uzavírá – každý z tohoto společenství míří jinam. Tam, kde ho čeká teplo domova, jeho postel, teplá vana, spousta jídla… Ale co to? Proč to většina nepřijímá s nadšením? Nálada se blíží bodu mrazu, na dotazy rodičů se odpovídá na půl pusy a každý hledí jak by se nejrychleji od vyprázněného talíře uklidil do koupelny kde nebude pod palbou otázek. Jen si tak chvilku poležet v horké vaně, zavřít oči a znovu si promítnout poslední uplynulé dny. Sakra to byla pohoda! Proč to muselo skončit? Hodně hlav si v tuto chvíli klade stejnou otázku a není daleko k slzám.
A já i po několika desítkách táborů musím přemýšlet čím to je. Proč je člověku najednou tak smutno a uprostřed těch nejbližších se cítí tak sám a nepochopený? Odpověď je asi složitá – jestli nějaká existuje. Co je ale jisté, že toto všechno patří k signálům velice podařené akce. A já jsem opět ujištěn že má cenu stokrát za den opakovat ať laskavě někdo zavírá dveře, ať se laskavě oblečou když jdou ven do zimy, ať laskavě nenechají vyhasnout ta kamna, prostě že ten zimní tábor měl cenu. Díky všem kdo se na něm podíleli, ať už z PK nebo účastníci. Bylo mi s vámi moc a neopakovatelně dobře a jdu se teď zavrtat do peřin a doufat že se aspoň ve snech vrátím tam na tu alpskou stráň do míst, kde zněl šest dní smích a hlasy členů novoměstského oddílu Naděje. A vás ostatní prosím, dejte nám chvilku času na aklimatizaci. My vás vážně máme rádi a brzy budeme zase „normální“.
Závěrečný kruh, který spojuje všechny členy oddílu Naděje.

Vy všichni jste nesmazatelně zapsáni do bohaté historie oddílu Naděje. Měli jsme to štěstí a byli na velkém dobrodružství zvaném zimní tábor.

Předchozí:
Zpět na hlavní článek
vytisknout autor: Zdeny vloženo: 3. 3. 2006 (Zdeny) 6268x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

Filuv blog
roversky kmen
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás