okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Vánoční oddílovka

Vánoční oddílovka, tak to je dlouho očekáváná akce a všichni jistě víte proč. A kdo to neví, tak mu to řeknu. Na vánoční oddílovce přece začíná celoročka.

Vánoční oddílovka, stejně jako minulý rok, byla na dva dny ve škole v Radňovicích. A jelikož do Radňovic jede vlak, my jsme tam jeli jak jinak než vlakem.

Sraz byl něco kolem 4 hodiny odpoledne na vlakovém nádraží a než se celý oddíl sešel, každý si s někým vyměnil pár novinek. Pak už ale přišel Teo a velel se nástup. Bylo to celkem klasický, Teo se ptal všech rádců, kdo chybí, jestli se omlouval a podobně. Jenže to už píská vlak a tak se všichni s radostí hrnou do vagónů, aby se co nejdříve dostali do Radňovic...

Vystupujeme na málem vesnickém nádraží a vyrážíme směr škola. Po cestě je ještě plno srandy, ale to už stojíme před školou a PK určuje, kdo půjde první a kdo poslení do školy, aby se tam zabydlil. S tím zabydlením to moc nedopadlo, protože někdo našel basketbalovej míč a tak se hrál hnedka basket. To se ale nelíbilo mně, Hombréovi, Ludvovi a Kjubovi. A proto jsme si vzali takový molitovaný míče a trojúhelníky a kopali je po sobě. Byla to super bitka, jenže pak přišel Teo a netvářil se zrovna nadšeně... Já, Hombré, Ludva a Kjuba se tedy přezouváme zpátky do pohorek a vyrážíme směr vlaková zastávka. A hodně rychle, Teo nám dal asi jen 5 minut, pak prej bežíme znova.

Po takovémto začátku jsou na řadě vánoční zvyky. Sejdeme se tedy nahoře ve třídě, kde sídlí PK a Císko přinese obr hrnec naplňený vodou. Jistě víte co se bude dít. Na vodní plochu v hrnci každý pokládá svoji loďku se svíčkou (zapálenou) a s napětím se dívá, co se bude dít. Nejlíp na tom byl ai Kjuba, protože vždycky, když dal svíčku do hrnce, během pár vteřin by teoreticky měl umřít. Ale tento vánoční zvyk zřejmě nefunguje, protože Kjuba (doufám) ještě žije.

Vánoční zvyky tedy máme za sebou, nastává tedy část, na kterou se všichni moc a moc těší. A ta část se jmenuje rozdávání dárků. Každý si najde nějaké to místo u stromku a vyčkává na dárky. Jenže vyčkávání se nějak protahuje a tak jsme se rozhodli, že se nějak zabavíme. A jak jinak než bitkou. Jenže tato bitka není obyčejná, úkolem je vzít co nejvíc pantoflí a hodit je po Cískovi. Takto nám čas utekl velmi rychle, PK za nedlouho přichází a již určuje dva lidi, kteří budou rozdávat dárky. Nejdříve byly na řadě ty dárky jednotlivcům, každý tedy nějaký dostal a hnedka so ho rozbalil, poněvadž zvědavost se nedá jen tak zadržet. Pak ale byly na řadě družinové dárky. Nejdříve představili svůj dárek Veverky, koupily pro klubovnu nové hodiny a prý i ví, kam je umístit. Lišky pro oddíl obstaraly proutěný koš, který prý bude sloužit na odkládání vlajek. Nakonec jsme byli na řadě my s Jelenama. Dali jsme oddílu dva stoly a na každém z nich svěrák, cílem dárku bylo, aby se usnadnily nějaké ty práce v klubovně.

Teď už ale ta hlavní část oddílovky. Celoroční hra. Jelikož rádcové letos v celoročce budou hrát postavy, necháváme oddíl ve škole a já, Ludva, Bára a Pípa s Hombrém a Pavlou bereme své převleky a vydáváme se do Pavlina statku. Tam se převlékáma do obleků, zapalujem oheň a čekáme na oddíl.

Jelikož oddíl nepřichází, popíšu vám zatím, co vlastně letos celorořka obsahuje. Rádcové jsou Twanovo (Hombrého) děti. Twan je kovář a v okamžiku příchodu oddílu s kouzelníkem zrovna s dětmi večeří u prosté večeře.

Ozve se zabouchání na dveře, sestra Pípa tedy jde otevřít. Tím vpustí do kovářovo domu kouzelníka s oddílem. Mezi kouzelníkem a Twanem probíhá zozhovor o tom, jestli je Twan potomkem dlouho mrtvých králů. Twan mu ale rozhodně nevěří a tak kouzelník přináší důkaz. Ve sklepě se prý nachází roucho králů a to je důkaz, že Twan je potomek a má usednout na trůn. Vydáváme se tedy do sklepa a samozřejmě tam nic není. Kouzelník tedy Twanovi vysvětlí, že dveře sklepa se musí otevřít červeným světlem. A to se nachází na půdě. Jenže to není tak jednoduché, světlo se totiž nesmí hnout z místa a přemístit jde jen pomocí zrcadel. To ale není Twanovo a jeho dětí starost a tak se vydádáme zpátky k večeři. Za velmi dlouhou dobu se to oddílu konečně podaří, dveře sklepa se tedy otevírají a my vstupujeme. Ihned vidíme, že kouzelník nelhal. V zadní části se nachází mapa a starodávné roucho králů. Teď už Twan věří, že je potomkem dávných králů. Kouzelník mu ještě vysvětlí, že jeho cesta nebude jednoduchá, ale naopak obtížná a plná nástrah. Twan tedy přijme úkol, jenž zní" Zachránit zemi a poté usednou na trůn a spravedlivě vládnout. Vydáváme se zpátky do školy a zalézáme do spacáků, tedy kromě dobrovolníků, kteří šli s Tesákem zpívat...

Ráno je budíček velmi časný, poněvadž Bára s Pípou si nachystaly poměrně dlouhou hru. Spočívalo to v tom, že jsme se rozdělili do čtyř skupin a vydělávali jsme si na kostými, nástroje ta podobně. Na konci hry jsme totiž měli předvést co nejlépe zpracovanou tématickou písničku. Témata byla následující. Rock, Country, nějaký barbíný a Hip Hop. Bára s Pípou tedy rozdaly nástoje (Kytary, elektrické kytary, flétny, atd...) a každá skupina už šla trénovat. Asi za hodinu a půl byla už hlavní zkouška. Nejdříve byly na řadě Barbíny, tedy skupina Tea, Krtka, Ludka, Míši a Ludvy. Měli to poměrně hodně zajímávé, byli totiž na záchodě. Barbíny zpívaly písničku na klučičích a proti nim zpíval Keen (Luděk). Jenže se jim to nějak porouchalo, Keen zapomněl zpívat a tak jim to moc nevyšlo. Jako druzí šli Hombré, Marťa, Budu, Bebe a Kjuba v podání country. Budu hrál na kytaru a ostatní hráli opilý starý kruťáky a zpívali country písničku. Klasická hospoda, když se to tam trohu rozjede. Předposlední byl Hip Hop. Císko, Hermi, Janča, Brasi a Luboš to zvládli velmi dobře, měli tam i tanec. Jen jim to trochu zkazil text, kvůli tanci totiž zapomněli zpívat. Ale byla to sranda. No a nakonoce skupina, která to měla nejlepší. A to byl Tesák, Bugina, Peťa, Týna a Kenny v podání Kabát: Dole v dole. Zazpívali to velmi dobře a tak nakonec vyhráli o jeden bod před Hip Hopem.

No a to byl konec oddílovky, teďka už jen poměrně nezáživný úklid a hupsky na vlak. A vlak hupsky do města a my hupsky domů...
Více fotografií na fotogalerie.okenko.org

vytisknout autor: Horníkov vloženo: 29. 12. 2007 (Horník) 7383x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

skauti Vsetin
rovernet
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás