okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Jedno kulaté výročí výchovy

V srpnu tohoto roku uplynulo 100 let od události, kdy anglický generál ve výslužbě sir Robert Baden Powel uskutečnil na základě dlouholetých zkušeností ve výchově mladých mužů první skautský tábor. Neměl v úmyslu usilovat o větší rozšíření tohoto způsobu výchovy, ale mládež projevila o tento druh seberealizace takový zájem, že se skauting rozšířil po celém světě.

Z naší země odjíždí v létě r. 1911 do Anglie prof. Antonín Benjamin Svojsík, vrací se skautingem nadšený a již v r. 1912 píše základní příručky. O prázdninách poprvé táboří se svými žáky ve Vorlovských lesích. V r. 1914 vzniká pod jeho vedením první samostatný skautský spolek Junák – český skaut.

V Novém Městě na Moravě měl vliv na vznik tohoto hnutí spoluzakladatel brněnských skautů Vladimír Fanderlik a jeho synové Milota a Velen, novoměstský Jiří Židlický a žďárský Richard Neugebauer. Od r. 1922 je již aktivní oddíl při novoměstské reálce. Další období do r. 1930 je spojeno se jmény Filip Pánek, Jožka Šebek, Bohuslav Puchýř a Josef Šír. V r. 1929 daruje stavitel Sadílek skautům pozemek na okraji lesa Ochoza, kde pak o dva roky později vybudují první chatu Mercedes. Předválečné i poválečné období je spojeno se jmény prof. Jaroslav Puchýř a MUDr. Jarmila Havlíková, kteří byli po roce 1945 i veliteli oblasti Horácko a dále Miloš Messenský a Marie Kružíková. Za fašistické okupace byl za odboj umučen bratr Zdeněk Šír a při totálním nasazení v Německu zemřel bratr Svatopluk Jaroš. Pro léta 1968 – 1970 připomínám jména Zdeněk Řádek, MUDr. Marta Látalová a Emil Staněk.

V Novém Městě na Moravě pracuje od.r. 1990 oddíl skautů a skautek „ Naděje“, oddíl světlušek „ Berušky“, oddíl vlčat „ 1. smečka vlčat“, oddíl roverů a rangers „ Nocon“ a klub oldskautů „ Mercedes – Strážci odkazu Jaroslava Puchýře“. Skauti střediska „ Bílý štít“ se řídí prověřeným výchovným systémem zakladatelů skautingu obohaceném o nové moderní prvky vzniklé technickým rozvojem, možnostmi cestování a výchovou prožitkem.

Dostává se jim podpory Městského úřadu, spolupracují s různými městskými organizacemi a mají důvěru rodičů. Škoda jen, že stále nemohou využívat ve své činnosti chatu Mercedes, kterou vybudovali jejich starší předchůdci nejen pro sebe, ale i pro děti, které přijdou po nich. Úspěšně se jim daří stálé zvelebování klubovny, která ale již pro další družiny kapacitně nevyhovuje.

Nu, popřejme skautské organizaci do dalšího století hodně úspěchů v práci s mládeží.

Další informace můžete získat v publikaci „Skautský almanach“ z r. 1999, který je k dostání v Horáckém muzeu a Informačním centru nebo u vůdců oddílů.
vytisknout autor: Šerif vloženo: 28. 9. 2007 (Kajman) 6968x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

Filuv blog
roversky kmen
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás