okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Nápověda

Pár tipů pro Okénko.

psaní článků

Článek si nejprve napište na svém počítači v oblíbeném editoru a uložte si ho. Text je nejvhodnější dělit na odstavce, mezi kterými jsou dva entery. Pro vložení do Okénka ho pak zkopírujte. Nezapomeňte zadat nadpis, jinak se článek neuloží.

přidávání fotek

Ke svému článku můžete přidat fotky, ale nesmějí být širší než 480 bodů a vyšší než 640 bodů. Pokud potřebuje fotky zmenšit, lze použít prohlížeč obrázků IrfanView, který je zadarmo a spoustu toho umí. Stačí tedy stáhnout následující tři soubory a postupně nainstalovat.

iview399.exe
irfanview_plugins_399.exe
cestina399.exe

Otevřete v něm fotku a v menu zvolte "Obrázek" - "Změnit velikost/rozlišení (Ctrl-R)". V tomto dialogu nejprve zkontrolujte, zda je vlevo dole zatrhnuto "Zanechat poměr stran" a vpravo dole nastavte filr na "Lanczos filter (nejpomalejší)". Nyní nastavte novou velikost na šířku 480 pixelů a zkontrolujte, zda se výška nepřehoupla přes 640 pixelů, pokud ano, změnte výšku na 640 (prostě se musíte vejít do limitu 480x640).

Ukázka zmenšovacího dialogu.

Nyní stačí OK a obrázek se zmenší. V menu zvolte "Soubor" - "Uložit jako... (S)". Pro jpg vyberte posuvníkem kvalitu mezi 80 a 85, napiště název nového souboru a je to nachystáno. Nyní stačí na Okénku u svého článku zvolit na jeho konci odkaz "Přidat obrázek".

nastavení fotogalerie

Pokud máte zájem o co nejlepší kvalitu automatického prohlížení fotek (slideshow) stáhněte si prohlížeč opera (opět zadarmo). Nainstalujte si ho a ve fotogalerii si v něm skákněte do nastavení. Zde jsou optimální tyto hodnoty
Barva pozadí = černá
Počet náhledů na stránce = 12
Ve slideshow (přehrát) přejít automaticky na další fotku...
- "za 5 sekund" pro rychlé připojení
- "po načtení dalšího obrázku" pro pomalé připojení
Ve slideshow roztáhnout fotku na výšku na...
- zde zadejte přesnou výšku vaší obrazovky (např. 600, 768 apod).
Počet náhledů nových alb = 12
Při kliknutí na velkou fotku = "zapnout/vypnout slideshow"

Ukázka nastavení fotogalerie.

Uložte nastavení a vzhůru do testu. Jděte do nějakého alba, zmáčkněte F11 pro zapnutí celoobrazového prohlížení (stejnou klávesou potom i nazpátek), klikněte na první náhled, ještě na fotku a mělo by to už skákat samo. Vy si můžete dát při sledování třeba čajík a něco na zub :-)

hromadné zmenšování fotek do fotogalerie

Stáhněte si irfanview včetně pluginů a češtiny a postupně všechno nainstalujte.

Nejprve je nutné vybrat fotky hodné vystavení. Nebojte se smazat rozmazané a ze skoro stejných vyberte jen jednu. Když těch fotek bude moc a budou všechny na jedno brdo nebo nic nebudou říkat, tak je nikdo neprohlídne až do konce.

Pak je nutné fotky správně otočit, tak aby fotky na výšku byly na výšku - nebe bylo nahoře a tráva dole. Některé foťáky umí uložit do fotky informaci, jak byly nakloněné při stisku spouště. V tom případě stačí v irfanview dialogu vyvolaném pomocí shift-J zatrhnout "auto rotate". Pokud to váš foťák neumí, tak si zobrazte všechny náhledy (pomocí klávesy T) a postupně označujte všechny fotky pootočené o stejný úhel. Označovat můžete při stále drženém ctrl a klikáním na jednotlivé fotky. Když máte označené všechny fotky nakloněné na stejnou stranu vyvolejte onen dialog pomocí shift-J a zvolte, zda chcete otočit fotky po směru hodinových ručiček (90 degrees) nebo proti směru (270 degrees).


Teprve až máte všechny fotky v originální velikosti správně pootočené, můžete začít hromadně zmenšovat. Označte si v náhledech fotky, které chcete zmenšit (např. všechny pomocí ctrl-A) a stisknete klávesu B. Vyskočí následující dialog, kde si do kolonky "Výstupní adresář" ručně napište fotogalerie, tím vždy vznikne v aktuálním adresáři nový s názvem fotogalerie a tam se budou šoupat zmenšené fotky.


Jako výstupní formát nechte jpg a zvolte možnosti. Tam si nastavte pro optimální výsledek takovéto hodnoty.


Zatrhněte si i "Použít pokročilé možnosti" a jděte do nastavení "Nastavit pokročilé možnosti". Aby jste nemuseli opisovat všechny nastavení z tohoto dialogu, můžete si stáhnout uložené nastavení (klikněte pravou myší a zvolit "uložit jako"). Uložte si ho na svém počítači a poté v pravo dole můžete zvolit "Načíst nastavení" a tento soubor zvolit. Mělo by se to přenastavit dle obrázku. Dejte OK.


Pokud máte už vše nakonfigurované a fotky jste vybrali, stačí v tom okně "Dávkovou konverzi" najít tlačítko "Spustit" a kliknout na něj. Fotky by se měly začít zmenšovat a tyto zmenšeniny ukládat do adresáře fotogalerie. Fotky je pak dobré zabalit třeba do archivu .zip, aby se lépe daly poslat mailem. Nebo je můžete rovnou nahrát na steadynet, ale domluvte se s Kajmanem, kam je dávat.

Nastavení se vám zachová, tak to příště bude ještě větší brnkačka.
vytisknout autor: Kajman vloženo: 5. 11. 2005 (Kajman) 142758x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

skauti Vsetin
teepek
korálky od Kajmanky
fotoreklama
ubytovani v KD

okenko


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás