okenko.jinak.cz -> www.okenko.org
Nacházíte se v archivu okénka, nové články a aktuální akce naleznete na nových stránkách!
okenko
Bily stit svetlusky vlcata nadeje rs a rg akce ventilacka

Sedm důvodů, proč vyrazit na čekatelský lesní kurz

Nemáš čekatelskou zkoušku? Bojíš se vyrazit na čekatelský lesní kurz? Nevíš, co od něj čekat? Tak čti tento článěk…

1) Nové znalosti a dovednosti

Čekatelský lesní kurz je především akcí vzdělávací. Klade si tedy za cíl naučit vás znalosti a dovednosti, které by vám mohly při vedení oddílů pomoci. Spektrum znalostí, které zde máte možnost načerpat je velmi široké:
  • metodika, jak připravovat kvalitní programy;

  • základy psychologie a pedagogiky - tedy, jak rozumět dětem a jak k nim přistupovat;

  • na co si dávat pozor, abyste se na akcích nedostali do křížku se zákonem;

  • kde vzít na činnost peníze a jak s nimi správně zacházet;

  • jak předcházet zraněním a jak řešit ta, která se přihodí;

  • na co pamatovat při stavění a řízení tábora;

  • něco málo o Skautingu (o jeho myšlenkách, historii a organizaci);

  • a penzum námětů na činnost

Takhle vypsáno to vypadá, že budete na kurzu pouze zahlcováni množstvím informací. Nemusíte se však bát ČLK není jenom vysedávání na přednáškách. Naopak se kurzy snaží o to, aby co nejvíce věcí bylo podáno prakticky a každý si měl možnost učené věci zažít na vlastní kůži.

Ze zkušeností z našeho střediska můžu říci, že všechny lidi, kteří se z kurzů vrátili, nakopla účast na něm do další činnosti, protože si přivezli spoustu nových nápadů, které by rádi ve svém oddíle realizovali.


2) Nové zážitky

Čekatelský lesní kurz je oproti víkendovému čekatelskému kurzu značně delší. Zpravidla je koncipován jako letní 10 - 14 denní tábor a dvě víkendové akce. Tato délka dává pořadatelům prostor připravovat pro účastníky, kromě naučných programů, i řadu programů zážitkových a her.

Pokud jste tedy unavení z toho, že stále programy připravujete jenom vy a rádi byste si užili i nějakou legraci se svými vrstevníky na programech, které někdo připraví pro vás, můžete se těšit, že vám ČLK toto přání také splní.

3) Noví přátelé

Čekatelský lesní kurz není jenom o programech, ale taky o lidech. Sjedou se na něj skauti z celé republiky a velmi často vytvoří hodně dobrou partu, která je ochotná se setkávat i dlouho po skončení kurzu. Když potom v budoucnu vyrazíte na nějakou celostátní akci, dostává pro vás tato akce úplně nový rozměr, protože víte, že tam budou vaši známí, které jste dlouho neviděli a rádi s nimi zase strávíte nějaký čas. Navíc mít po celé republice dobré přátele, ochotné vám kdykoli pomoci, taky není k zahození - např. když někam jedete a potřebujete sehnat ubytování, když potřebujete nějaké informace o místech poblíž jejich bydliště nebo hledáte nové tábořiště atd.

Každý oddíl v naší republice funguje trochu jinak, než ty ostatní. A každý účastník přiveze na kurz jiné zkušenosti a zvyky. Probíhají zde pak výměny zkušeností, kde máte možnost zjistit, jak to skautování dělají jinde a popřemýšlet o tom, jestli by nebylo dobré toto zavést i u nás. Naopak můžete také ostatním předat řadu dobrých novoměstských nápadů a zviditelnit tak naše středisko nebo svůj oddíl.

4) Získání potřebné kvalifikace

Junák jako organizace je znám tím, že má ve svých řadách kvalitní vedoucí, řádně proškolené ve všech důležitých oblastech, potřebných pro vedení dětí a mládeže. Jsou organizace, kde mohou být děti vedeny i zcela nezkušenými lidmi bez potřebných znalostí. Fakt, že tomu tak v Junáku není zvyšuje naši důvěryhodnost před veřejností a hlavně před rodiči, takže nám může velmi pomoci při náborech a přesvědčování rodičů, proč právě my jsme pro jejich děti ta pravá organizace.

Je na naší zodpovědnosti, abychom tuto vysokou úroveň kvalifikace vedoucích udržovali!!!

5) Splnění podmínky střediskové rady

Právě z důvodů uvedených v předchozím odstavci, se 15. 6. 2009 středisková rada jednohlasně usnesla nad tímto:
  • Každý, kdo chce být ve vedení některého z oddílů střediska, by měl mít potřebnou kvalifikaci (tj. minimálně čekatelskou zkoušku). Tuto kvalifikaci by měl získat nejpozději do dvou let po nástupu do vedení oddílu.

  • Ti, kdo ve vedení oddílu již nějakou dobu působí a potřebnou kvalifikaci nemají, si ji mohou dodělat během skautského roku 2009/2010.

  • Všem, kdo si potřebnou kvalifikaci nedodělají, bude nabídnuta činnost v roverském kmeni RS NOCON.

Toto usnesení se týká těchto lidí: (aktualizováno pro rok 2010)
Vařík, Klakson, Ufon, Jack, Xík, Aňa, Horník, Ludva, Bája a Terka by si měli čekatelskou zkoušku dodělat již v tomto skautském roce.

6) Finanční podpora střediska

Aby středisko výše zmíněné lidi v účasti na čekatelském lesním kurzu podpořilo, nabízí jim svoji finanční pomoc. Každý z přihlášených na kurz má možnost zamyslet se, v jaké je finanční situaci a kolik peněz tedy potřebuje nebo chce jako příspěvek od střediska. Svůj požadavek musí potom už jen do konce dubna napsat Mirymu. Na nejbližší květnové střediskové radě pak zhodnotíme, kolik se sešlo žádostí a kolik peněz může středisko na příspěvky vydat. Potom se uvolněná částka rozdělí poměrně mezi žadatele, podle toho, o kolik si řekli. Ze zkušeností z minulých let však lze říci, že každý zatím dostal to, o co si řekl.

Další možnost finanční podpory mohou také nabídnout samotné oddíly - např. formou osvobození od platby letního tábora. To už je však plně v kompetenci jejich vedení.

BUDE UPŘESNĚNO PO NEJBLIŽŠÍ STŘEDISKOVÉ RADĚ!!!

7) Základ pro další skautské vzdělání

Čekatelská zkouška je pouze prvním, ale velmi důležitým krokem skautského vzdělávání. Jednou se možná dostanete do situace, kdy sami budete chtít nebo budete potřebovat mít vůdcovskou zkoušku, lesní školu nebo dokonce instruktorskou lesní školu. Nikdy nevíte, co vám život přinese do cesty. A proto je dobré odbýt si tento nutný základ v mládí, aby vás později nebrzdil…


Seznam jednotlivých kurzů pro rok 2010

https://archiv.okenko.org/?kategorie=akce&ext=1&kolik=20&od=19

Tak neváhel a přihlaš se, dokud je čas!!!
vytisknout autor: Teo vloženo: 8. 2. 2009 (Teo) 12167x nahoru

nove clanky

fotogalerie okenka facebook oddílu Nadeje

nase tipy


1995-2001


reklama

Filuv blog
roversky kmen
korálky od Kajmanky
digifotky
ubytovani v KD

rs a rg


bleskovky

Sestra Marie Kružíková
Dne 9.11.2013 se rozloučíme se spoluzakladatelkou dívčího skautingu v našem městě v 10.30 na kostelíčku.Bylo jí 97 let. Šerif
(07.11.2013) Šerif
Fotky z kol
jsou zde.
(11.07.2013) Vilík
Další beruščí fotky
Z čarodek a z pampeliškové družinovky.
(16.05.2013) Vilík
Akce pro rodiče a Berušky
proběhne vzhledem k počasí z větší části pod střechou kulturáku v Pohledci.
(09.05.2013) Vilík
Zdražení tábora Naděje
Bohužel jsme se rozhodli zvýšit letos cenu letního tábora na 3800,- Kč. Důvody jsou dva: Jednak je tábor o 4 dny... více
(29.04.2013) Teo

bily stit


info

OKÉNKO do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska 615.02 Bílý štít Nové Město na Moravě
© všechna práva vyhrazena, připomínky ke stránkám: kajmanus(a)centrum.cz

podporují nás